# Ecological Forecasting Initiative Student Group Workshop 2020 Virtual Meeting Agenda May 44, 2020 44,00 AM, 2,00 BM EST

May 11, 2020 11:00AM -3:00 PM EST

## **Workshop Objectives:**

- Provide a platform for students in forecasting to network and share resources
- Engage new members of the student forecasting community
- Update all members on structure of EFI Student Group
- Introduce forecasting concepts, including a primer on uncertainty propagation in forecasting, as well as access to further resources
- Identify a vision/mission for the EFI Student Group
- Develop sub-groups and activities for future collaborative projects

# Agenda, Monday May 11

## [11:00-11:10 EST] 10 minutes

## **Welcome (Whitney Woelmer)**

- Welcome
- Logistics

#### [11:10-11:20] 10 minutes

## **Introduction to Ecological Forecasting Initiative (Mike Dietze)**

#### [11:20-11:45 EST] 25 minutes

## Session 1: Networking icebreaker (Dave Klinges)

- Introduction to activity
- Break-out rooms

## [11:45-12:30] 45 minutes

#### **Session 2: Forecasting Module (John Foster)**

- Why Forecast
- Uncertainty Propagation in R

### [12:30-1:00] 30 minutes

BREAK (encouraged to share lunch)

#### [1:00-1:45] 45 minutes

## **Session 3: Student Group Mission (Whitney Woelmer)**

- Current OPP overview (5 minutes)
- Charge for a mission statement (5 minutes)

- Break-out groups (5-7 people/room) (20 minutes)
  - o Identify note-taker (fill out notes in already created Google Doc)
  - Address the following questions:
    - What are the opportunities or needs that a Forecasting Student Group exists to address?
    - What are we going to do to achieve these needs?
- Re-group (15 minutes)

## [1:45-2:00] 15 minutes

BREAK

#### [2:00-2:45] 45 minutes

## **Session 4: Future project development (Millie Chapman)**

- Overview of break-out sessions: Technical, Communication, Education (5 minutes)
- Break-out groups (30 minutes)
  - o Goals: Identify projects of interests, group leads, and timelines
- Re-group to report back (10 minutes)

## [2:45-3:00] 15 minutes

# Closing (Dave Klinges)

- Thanks for coming!
- Access to resources
- Any final comments from participants?